Начало хижа Студенец Пампорово Туристически маршрути Забележителности Цени Контакти

Забележителности

100 национални туристически обекта в близост до хижа Студенец

Връх Снежанка

връх Снежанка - 19.02.2021 година

Връх Снежанка - снимка Георги Аврамов 19.02.2021 година.

Обект 84 - връх Снежанка

Връх Снежанка(надморска височина 1926 метра) е най-посещаваният през зимата туристически обект в България. Скиорите с помощта на 3 лифта и един влек лесно достигат до върха и оттам се спущат по пистите на Пампорово. Стигайки до върха не пропускайте да посетите Телевизионната кула. С асансьор се изкачвате на височина 156 метра до кафе сладкарницата. Оттук се открива пленителна панорама към Рила и Пирин, погледът се рее из диплите на Родопите и достига чак до Стара планина. При добра видимост на юг светлеят водите на Бяло море, така че поне с поглед можете да се изкъпете в него ..

Връх Голям Перелик

връх Голям Перелик - 01.02.2019 година

Връх Голям Перелик - снимка Георги Аврамов 01.02.2019 година.

Обект 85 - връх Голям Перелик

За разлика от върховете Мусала, Вихрен и Ботев, гордият първенец на Родопите връх Голям Перелик(надморска височина - 2191 метра) е леснодостъпен. В момента не можете да се изкачите на самия връх, защото на него е разположено поделение на Българската армия. До подножието на върха се изкачвате от близката хижа Перелик за около 40 минути. Тук се намира обширната поляна Чурика разпростряла се на самото планинско било. Там е изграден параклис "Св. Св. Кирик и Юлита". За да се види и почувства очарованието на Чурика трябва непременно да спрете на нея по време на дългия ви поход... Откриващата се гледка е пленителна - китните била на Родопа планина се простират пред вас, като прекрасен килим. Маршрута е особено красив в края на месец май и началото на юни.

Село Широка Лъка

Село Широка Лъка - 27.03.2021 година

Село Широка Лъка - снимка Георги Аврамов 27.03.2021 година.

Обект 87 - село Широка лъка

Долината на чановете - един поет нарекъл така село Широка лъка. Ние бихме допълнили: долината на песните, танците и гайдите, долината на българския дух, център на култура и патриотизъм.

Селото е обявено за единствения в България по рода си архитектурно - фолклорен и етнографски резерват. Широка лъка има 110 паметника на културата,групирани в архитектурни ансамбли, както следва: Згуровски ансамбъл - 18 обекта; Църковен ансамбъл - 9 обекта; Чаршийска улица - 12 обекта; Купището (днешен център) - 14 обекта; Каровски ансамбъл - 21 обекта; и други паметници - 36 обекта. Всички тези паметници са строени през различни периоди и характеризират етапите в историческото развитие на Широка лъка и неговият стопански и културен живот.

Близо до църквата "Света Богородица" има два красиви сводести моста, които са ценни паметници на строителното изкуство. Композиционното им решение е резултат от двойното им предназначение - като инженерни съоръжения, които пренасят пътищата над речното корито, и като художествена изява. Заедно със старата битова архитектура те представляват интересно съчетание и придават на цялата околност своеобразна самобитност и красота. Третият сводест мост се намира непосредствено до сградата на Държавно лесничейство - Широка лъка и е изграден над река Луковица, през която се прехвърля пътеката за махала Заевите. Той е по-малък, но по изящество не отстъпва по нищо на другите два моста.