Начало хижа Студенец Пампорово Туристически маршрути Забележителности Цени Контакти

хижа Студенец

хижа Студенец - 1984 година

Хижа Студенец - снимка 1984 година.

хижа Студенец - кратка историческа справка

Фотогалерия Карти Маршрути Забележителности

Старата хижа е построена през 1936 - 1937г. по инициатива на туристите от Чепеларе. Те използвали старата сграда на бившата граничната застава. През 1946 хижата е опожарена, но чепеларските туристи още на следващата година е възстановяват.

Новата хижа Студенец е построена в периода 1962 – 1964 година. На 28 октомври 1964 година хижата е открита тържествено с провеждане на туристически –празник с участието на всички туристически дружества от региона.

Хижата е построена от тогавашния Окръжен съвет на БТС – Смолят и се стопанисва от него до 1989 година. През това време в хижата са намерили подслон и обслужване хиляди любители на туризма и Родопите, край хижата се провеждат стотици състезания по ски, ориентиране и ски- ориентиране, провеждат се редица туристически мероприятия.

Хижа Студенец от 1990 година става собственост на Туристическо дружество „Карлък”, което продължава да обслужва туристи и скиори . Близката до всички писти хижа става любимо място за почивка и спорт на туристи и скиори .

През 2008 година се планува основна реконструкция на обекта, изготвя се проект, търси се инвеститор за съвместно извършване на ремонта.

Реновирането и преустройството на хижата се извършва до 2019 година.

2020 година се извършват всички необходими приемателни комисии и през 12.2020 година хижа Студенец получава Разрешително за ползване.

От 01.2021 година хижата започва да приема туристи и скиори.

хижа Студенец - 1984 година

Хижа Студенец - снимка Георги Аврамов 19.02.2021 година.

хижа Студенец

Фотогалерия Карти Маршрути Забележителности

Хижа Студенец е в североизточното подножие на връх Снежанка, на 1675 метра надморска височина в ски център Студенец на курорта Пампорово.

До хижата се достига по асфалтов път, има паркинг. Благоприятното разположение на хижата, в района на пистите, и добре развитата инфраструктура: ски-писти, съоръжени с влекове и лифтове, създават възможности за отлична почивка и приятни изживявания.

Хижа Студенец се намира в к.к. Пампорово който предлага на туристите множество развлечения - спа центрове, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, коцерти, културна програма ... , както през летния така и през зимния сезон.

След продължителен ремонт, от януари 2021 година хижа Студенец отново започва да приема туристи и скиори.

Хижата разполага с 34 стаи с две легла със самостоятелни санитарни възли и 12 студия също с две легла със самостоятелни санитарни възли и обзаведен кухненски бокс.

В близост до хижата на един час път се извисява връх Снежанка - обект от 100-те Национални туристическо обект.

На три часа пешеходен преход се стига до хижа Смолянски езера, която се намира в района на Смолянските езера - район природна забележителност характерен с няколко еко-пътеки.

Изходен пункт за пешеходни ,ски и коло-маршути към Роженските поляни и обсерватория Рожен. По този маршут се стига до х. Момчил юнак, Хайдушки поляни, хижа Преспа, хижа Свобода.

От хижа Студенец започва пешеходен маршут към х. Изгрев, м. Глухите камъни, х. Скални мостове, х. Персенк, х. Върховръх.

На запад от хижата се стига до м. Превала, х. Перелик – в. Перелик най-високия връх в Родопите 2191 м н.в., х. Ледницата, х. Триградски скали.

Всички туристически маршути са добре маркирани по правилата на Наредбата за туристическа маркировка в България.